Winkelwagen (0)
Nederlands nl
  • English en
  • Deutsch de
  • français fr
  • Nederlands nl


Hoe wordt C60 gemaakt?

Om oplosmiddelvrije koolstof 60 met een hoge zuiverheid te verkrijgen, moet grafiet een reeks stappen in een laboratoriumomgeving ondergaan.

Electric arc discharge (vorming van fullereenstof):
Hierbij wordt grafiet in een vacuümkamer geplaatst waar elektrische stroom door een grafietanode en kathode wordt geleid. Tijdens dit proces kunnen de temperaturen oplopen tot 4000 graden Celsius. Eenmaal voltooid, is het resultaat het zogenaamde fullereensroet. Je zou dit kunnen visualiseren als grafietstof dat in wezen een verzameling van verschillende soorten koolstof is.

Soxhlet-extractie (scheiding van verschillende fullerenen):

Op dit punt wordt een oplosmiddel aan het fullereenroet toegevoegd en wordt het mengsel in een destillatie-apparaat geplaatst. Vervolgens wordt het mengsel opgewarmd. De truc van dit proces is dat verschillende fullerenen bij verschillende temperaturen koken en dus apart gedestilleerd kunnen worden.

Distilled fullerenes

Verdamping van oplosmiddel:
Nu de verschillende fullerenen zijn gescheiden, kunnen de oplosmiddelen worden verwijderd. Om dit te bereiken wordt het mengsel in een rotor geplaatst die vervolgens in een heet bad wordt geplaatst. Terwijl de rotor draait, zorgt de hitte ervoor dat de oplosmiddelen verdampen zodat uiteindelijk enkel C60 in poedervorm overblijft.

Laatste zuivering:
In deze laatste stappen wordt het poeder eerst afgewassen om eventuele oplosmiddelen te verwijderen die in de vorige stap mogelijk niet zijn verdampt. Daarna wordt de C60 in een vacuümoven geplaatst voor de laatste droging. Wat we uiteindelijk overhouden is zeer zuiver oplosmiddelvrij koolstof 60!